Çelebi Dergisi, “Ülkü Tamer” Dosya Konulu 10. Sayısını Yayımladı!

ANA SAYFAGündem

Çelebi Dergisi, “Ülkü Tamer” Dosya Konulu 10. Sayısını Yayımladı!

Çelebi Dergisi, 10. sayısını yayımladı. Derginin bu sayısında 184 sayfalık, 29 yazardan mürekkep şair, yazar, yayıncı Ülkü Tamer’in her yönüyle değerlendirildiği Ülkü Tamer dosyasına yer verildi.

Merve Yurtsever Hece Öykü Dergisinin 116. Sayısını İnceledi
Daima Edebiyat Dergisi 18. Sayısıyla Okurlarının Karşısında
DÜNYALARIN ÇOĞULLUĞU DERGİSİNİN 7. SAYISI YAYIMLANDI

Çelebi Dergisi, 10. sayısını yayımladı. Derginin bu sayısında 184 sayfalık, 29 yazardan mürekkep şair, yazar, yayıncı Ülkü Tamer’in her yönüyle değerlendirildiği Ülkü Tamer dosyasına yer verildi. Çelebi Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Şahin, 10. sayı hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Dergimiz ilk gün heyecanıyla çalışmalarına devam ediyor. Dördüncü yılımızdan geriye baktığımızda ortaya koymaya muvaffak olduğumuz dosya konuları, dergimizin asıl söz sahipleri olan kıymetli okuyucuları tarafından büyük bir teveccüh ile karşılandı. Biz de bu teveccüh karşısında rehâvete kapılmadan Türk tarihi, kültürü ve düşüncesine dair temel konu ve şahsiyetleri tüm yönleriyle, derinlemesine ve titizlikle ele almaya gayret ettik. İlk günkü heyecandan bir nebze kaybetmeden çalışmaya devam ettik.

Bilindiği üzere Çelebi dergisi olarak, her yılın ilk (Nisan) sayısını Âbide Şahsiyetlerimize ayırmaktayız. Bu seri bağlamında ilk olarak Necdet Sevinç’i, ardından Dündar Taşer’i ve Mitat Enç’i konu alan sayıları yayımladık. Faaliyetlerini Türk’ün menfaatini merkeze alarak gerçekleştiren bu isimler, rol model sıkıntısı/şoku çeken günümüz gençliğine işaret edilmesi/unutturulmaması gereken abide şahsiyetlerdir. ‘Küresel kültür’ün haz odaklı yaşam ve algılayış biçimini ‘Türk gençliği’ne dayattığı bugünlerde, kültürümüzün dinamiklerini her zerresinde yaşayan rol modellerimizi odak noktasına yerleştirmemiz gerekmektedir. Rol model konusunda yüksek şahsiyete sahip birçok ismimiz var. Bu konuda kaynak sıkıntımız yoktur. Bize düşen, bir ideal uğrunda yaşayan bu isimlerin unutulmamasını sağlamak ve en önemlisi de yaptıkları üzerinde düşünmektir.

Bu düşünce ve hissiyatla her yılın ilk sayısında yaptığımız üzere 2023 yılının ilk dosya konusunu âbide şahsiyetlerimizden olan Ülkü Tamer olarak belirledik. Bu hissiyatın verdiği şevk neticesinde elinizde bulunan Ülkü Tamer dosya konusu üzerine yoğunlaşarak teveccühe mazhar olmaya çalıştık.

Ülkü Tamer, yakın dönem Türk edebiyatında ve kültür hayatında şüphesiz ilk akla gelen isimler arasındadır. Özellikle de Türkçeyi kullanmaktaki mahareti şairliği ile tanınmasını sağlamıştır. Her ne kadar şairliği ile tanınsa da Ülkü Tamer; seksen bir yıllık yaşamında oyuncu, öğretmen, çevirmen, yayıncı ve kültür insanı kimliklerini tek vücutta toplayabilmeyi başarmıştır. Çocukluğu aslında Ülkü Tamer’in temellerinin atıldığı yıllar olmuştur. Özellikle sinema ve tiyatro ile çok erken yaşlarda tanışmış ve bağını ömrü boyunca devam ettirmiştir. Bu duruma özellikle vurgu yapan Ülkü Tamer, “İnsanın anayurdu çocukluğudur.” ifadesini her fırsatta dile getirmiştir. Memleketi olan Gaziantep, Ülkü Tamer’in zihninde ve kalbinde ayrı bir yere sahiptir. Baskın Antep kültürü ve gelenekleriyle büyümüş, çocukluğunun izleriyle birlikte almış olduğu bu derin kültürü yaşamının sonuna kadar devam ettirmiştir. Uzun yıllar memleketinden ayrı kalsa da Ülkü Tamer, Gaziantep’te yaşamayı sürdürmüştür. 2018 yılında ebedi âleme göçen Ülkü Tamer verdiği eserler ve yarattığı etki ile Türk edebiyatında ve kültür hayatında unutulmayacak isimler arasında yerini almıştır.

Ülkü Tamer’in Antep’ini kendi kaleminden takip etmek mümkündür. Anı belge niteliğinde olan Alleben Anıları ve Yaşamak Hatırlamaktır adlı eserlerine bakmak yeterli olacaktır. Tamer bu eserlerinde hayatının çok önemli ayrıntılarını âşikâr etmesinin yanı sıra çocukluğunun Antep’ini güçlü tasvir yeteneği ile resmeder. Antepli birçok tarihi karakter ve mekân Tamer’in gözünden yüreğimize işlenir. Aynı şekilde, Türk edebiyatının en güçlü metinlerinden olan, Alleben Öyküleri de Antep’in özgün karakterini yansıtması bakımından bir şaheserdir. Şehrimizin kimliğini yansıtması bakımından Tamer’in bu eserlerinin özel bir yeri vardır. Anayurdum dediği Antep her satırına tesir ettiği için bu sayıda özellikle de bahsi geçen eserlere büyük oranda referans gösterilmiştir. İşte bu düşünce çerçevesinde dosya konusu olarak belirlediğimiz Ülkü Tamer’in hayatı, kişiliği, şairliği/şiirleri, öykücülüğü/öyküleri, hatıraları, çevirileri, yayıncılığı, çocukluğu/gençliği, Türk edebiyatındaki yeri, düşünceleri, tiyatro ve sinema ile ilişkisi, dergiciliği, gazete yazarlığı ve eserleri bu sayıda etraflı bir şekilde ele alınmıştır.

Bu sayımıza; Reşit Güngör Kalkan, “Hep Göğü Arzulayan Dur Bir Yeryüzü Irmağı Ülkü Tamer”; Ülkü Tamer’in gazetelerde ve dergilerde yayımlanan tüm yazılarını kitaplaştırmak üzere hazırlayan Prof. Dr. Turgay Anar ile “Ülkü Tamer Üzerine Söyleşi”: Betül Nurata, “Ülkü Tamer Kimdir?”; Dr. Öğr. Üyesi Hasan Sakın, “Şairin “Bakış”ı: Ülkü Tamer Şiirinde Anahtar Kavramlar”; Dr. Emine Selcen Akkuş, “Ülkü Tamer’in Şairliği ve Şiirleri”; İbrahim Daş, “Belleğin Direnci: Gök Onları Yanıltmaz’a Bir Yaklaşım Denemesi”; Nevin Balta, “Söz ve İmge Ustası Ülkü Tamer”; M. Fatih Kutlubay, “Terkedilmeyen Uzak Bir Hülya: Ev ve Antep Mekânı Poetikası Bağlamında Ülkü Tamer Eserleri”; Muhammet Erdevir, “Alleben Öyküleri’nde Geçmiş İle Şimdinin Mekânsal Tanışıklığı”; Mehmet Yılmaz, “Ülkü Tamer’in Cengiz Aytmatov Çevirileri”; Sema Bayar, “Öykülerin Karıldığı Tekne: Alleben”; Yaşar Vural, “Yaşamak Hatırlamaktır”da Bir Düello”; Soruşturma bölümünde Haydar Ergülen, Feridun Andaç, Ahmet Menteş, Büşra Yalçınkaya, Ebru Özden Güroğulları, Hande İkbal, Işık Sungurlar, Şahin Taş, Veysel Altuntaş, M. Tuğrul Çolak; Kitabiyât bölümünde ise Zafer Saraç “İkinci Yeni’nin Son Yolcusu Ülkü Tamer”, İsmail Kılınç “Alleben Öyküleri”, Fehmi Demir “Kediler ve Kitaplar”, Yusuf Ziya Karaoğlu “Sanatın ve Edebiyatın Dayanılmaz Hafifliği”, Rümeysa Bedirhanoğlu “Sanat Yolculukları”, Serkan Özer “Tarihte Yaşanmamış Olaylar”, Murat Serdar Çakıroğlu “Virgülün Başından Geçenler” yazılarıyla Ülkü Tamer dosya konumuza katkıda bulundular.

Ülkü Tamer dosya konulu sayımızı ve diğer sayılarımızı www.shopier.com/CelebiDergisi adresinden edinerek bize destek olabilirsiniz. Ayrıca 0530 371 86 99 ve 0534 715 26 75 irtibat numaralarından bize ulaşabilirsiniz.”   

YORUM

WORDPRESS: 0