GSE 2022’NİN ODAĞINDA ÜÇ BÜYÜK EDEBİYATÇI VAR

ANA SAYFAGündem

GSE 2022’NİN ODAĞINDA ÜÇ BÜYÜK EDEBİYATÇI VAR

Gaziantep Sanat Edebiyat dergisi 2022 sayısında Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsünü kapağına taşırken Gaziantepli üç büyük edebiyatçıyı; Mitat Enç, Onat Kutlar ve Ülkü Tamer'i odağına alıyor.

Dergi.link Online Dergi ve Kitap Platformu Yayına Başlıyor
YALOVA ÖYKÜ GÜNLERİ’NDE KÜÇÜREK ÖYKÜ VE ÖYKÜCÜLÜK KONUŞULDU
TRUVA EDEBİYAT DERGİSİ 6. ÖYKÜ YARIŞMASINA BAŞVURULAR BAŞLADI

GAZİANTEP SANAT EDEBİYAT 2022 DERGİSİNİN (GSE 2022) ODAĞINDA ÜÇ BÜYÜK EDEBİYATÇI VAR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür Yayınları tarafından yılda bir kez yayımlanan Gaziantep Sanat Edebiyat (GSE) dergisinin ilk sayısı 2021 yılında çıkmıştı. GSE, şimdi de 2022 sayısıyla okurlarıyla buluşuyor. Gaziantep’in kültür, sanat ve edebiyat birikimini ülke gündemine taşıma ve tarihe not düşme hedefiyle hazırlanan GSE dergisinin 2022 sayısı dopdolu içeriğiyle okurlarını bekliyor. GSE’nin genel yayın yönetmenliğini Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, içerik koordinatörlüğünü Muhammet Erdevir yaparken redaksiyonunu ise Ali Gezginci üstlendi.

GSE 2022’nin kapağında “Cumhuriyetimizin 100. Yılına Armağan Kurum” ifadesiyle müjdelenen “Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü” yer alıyor. Gaziantep’te kurulan Enstitü, ülkemizin arkeolojik zenginliğinin kayıt altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılması için hayati bir görev üstleniyor. Enstitüyü ve çalışmalarını T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri ve Gazikültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver kapsamlı bir yazıyla tanıtıyor.

Gazikültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver, Gaziantep’in en büyük kazanımlarından biri olan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsünün kuruluşunu ve yürüttüğü çalışmaları anlattı. Gazikültür AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Gaziantep’in fotoğrafçılık tarihine değinen kapsamlı makalesi ile bu alanda önemli bir boşluğu doldurdu. Gaziantep’teki fotoğrafçılar, çektikleri fotoğraflar, Sultan II. Abdülhamit Albümlerinde yer alan eski Antep fotoğrafları bu makalede değerlendiriliyor. Gaziantep Sanat Merkezi Müdürü Barış Çiviroğlu, sanat merkezini ve burada yürütülen birbirinden değerli çalışmaları tanıttı. Prof. Dr. Mehmet Ali Yıldırım, Gaziantep yöresindeki Barak Boyu’nu irdelediği yazısıyla bu sayıya katkıda bulundu. Muhammet Erdevir, Gaziantep’in en önemli ressamlarından Mizyal Karabiber Nacaroğlu ile sanatı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Gaziantep Şehir Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Nejat Şener, Şehir Tiyatrosunun kuruluş sürecini ve sahneye konacak ilk oyunları anlattı. Şehrimizin önemli kültür insanlarından İbrahim Alisinanoğlu bizi maziye götürdü; sinema ve tiyatro tarihimizde bir yolculuğa çıkararak Gaziantep’teki ilk sesli film gösterimini, SİNAMATEK Derneğinin Gaziantep şubesini, Gaziantep Lisesindeki tiyatro çalışmalarını belgelendirdi.

GSE 2022 bu sayısında Gaziantep’in yetiştirdiği ve Türk edebiyatına kazandırdığı üç önemli ismi odağına alıyor. Mitat Enç, Ülkü Tamer ve Onat Kutlar’ın; hayatları, sanatları ve eserleri usta edebiyatçılar tarafından inceleniyor. Gazikültür Sanat Yönetmeni ve öykücü Muhammet Erdevir “Şehri Edebiyata Taşıyan Üç Büyük Usta” başlıklı yazısında bu üç önemli ismin Türk edebiyatı ve kültürüne olan katkılarına değiniyor. Dergâh dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Ayçil “Mitat Enç ve Uzun Çarşının Uluları” başlıklı yazısında Mitat Enç’in dile getirdiği eski Antep kültürü ve insanını ele alıyor. Ali Gezginci ise Uzun Çarşının Uluları kitabının geniş kapsamlı bir tahlilini yapıyor. Yazar Veysel Altuntaş da Mitat Enç’in tahkiyeci yönü üzerinde duruyor.

Öykücü ve çevirmen Fuat Sevimay “Kadim İshak” adlı yazısında Onat Kutlar öykülerinde geniş yer tutan Gaziantep imgesinin yansımalarını inceliyor. Öykücü M. Fatih Kutlubay, Onat Kutlar’ın öykülerinde mekânın bir unsur olarak yerini, Antep evlerinin ve iç avlunun mekân olarak öykülerde ele alınış biçimlerini değerlendiriyor. Bir başka öykücü Fatma Nur Uysal Pınar ise Onat Kutlar’ın öykülerinde öykü kişilerinin yaşadığı bireysel karmaşa ve arayışı ele alıyor. Araştırmacı İsmail Kılınç, Onat Kutlar’ın ölümünden sonra yayımlanan Karameke kitabındaki öyküleri inceleyerek Onat Kutlar’ın Türk öyküsündeki yeri ve önemine değiniyor.

Yazar Reşit Güngör Kalkan, Ülkü Tamer’in şairliği ve şiiri üzerine son derece hacimli bir makaleyle aramızda. Öykücü Adige Batur “Alleben Öyküleri” bağlamında Ülkü Tamer’in öykücülüğünü yazdı. Öykücü ve editör Zeynep Delav Ülkü Tamer’in öykü ve anılarından hareketle Gaziantep yemek kültürünün Ülkü Tamer’in edebiyatına yansımalarını inceledi. Çukurova Üniversitesinde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Bedri Aydoğan Ülkü Tamer’in gözünden Gaziantep’i yazdı. Dr. Emine Selcen Akkuş ise “Ülkü Tamer’in Şiirini Besleyen Kaynak: Gaziantep” adlı makalesiyle Gaziantep kültürünün Ülkü Tamer’in kaleminden modern edebiyata nasıl yansıdığını inceledi.

YORUM

WORDPRESS: 0