DERGİ OKUMALARI: MAHALLE MEKTEBİ 70. SAYI

ANA SAYFAGündem

DERGİ OKUMALARI: MAHALLE MEKTEBİ 70. SAYI

Edebiyat Daima'da dergi okumaları devam ediyor. Mehtap Nas, Mahalle Mektebi dergisinin 70. sayısını okuyup inceledi.

Merve Yurtsever Post Öykü Dergisinin 51. Sayısını İnceledi
Daima Edebiyat’ın Altıncı Sayısı “Başak” Temasıyla Yayımlandı
KARDELEN ÇOCUK DERGİSİNİN DOKUZUNCU SAYISI ÇIKTI

DERGİ OKUMALARI: MAHALLE MEKTEBİ 70. SAYI

Mehtap Nas

İki aylık hayat edebiyat dergisi Mahalle Mektebi’nin Mart-Nisan 2023 sayısı depremin izdüşümüne denk düşen bir kapak görseliyle çıktı.

Kara sayfada verilen depremle ilgili geçmiş olsun mesajının ardından ilk bölümde öyküler yer alıyor. “Öyküler” Emine Acar’ın “Acı Bir Tatlı” metniyle açılıyor. Öyküde bir apartmandaki kadınların uzun aradan sonra anlatıcının evinde toplanmaları telaşsızca okurun nazarına verilirken tatlının misafirlerden birine anımsattıkları üzerine hikâye deviniyor.

Abdullah İpek “Pupik Abdullah Efendi”’de ilk varyantıyla Zaza mitolojisinde Pepuk kuşu efsanesi olarak geçen anlatıyı stilize ederek öykü formunda inşa ediyor.

Fatma Nur Uysal Pınar “Biraz Biraz”, Esra Kılıç Türedi “Karanlık Oda”, Özay Erdem “Bulaşık Terapisi”, M. Talha Özmen “Geyik Çıkmazı”, F. Zehra Boyalı “Sıfır” isimli öyküleriyle bu sayıda yer alan diğer isimler.

Zeynep Arslan, Rachel Corbett ile heykeltıraş Rodin ve şair Rilke’yi merkeze alarak yazdığı Hayatını Değiştirmelisin kitabı üzerine söyleşiyor.

“Şiir” bölümünde Hüseyin Akın “Unutuşlar” diyor. Mustafa Ruhi Şirin “Emeksiz Umut”, Mehmet Akif Öztürk merhum Bülent Parlak’a ithaf ettiği “Cağaloğlu’nda Bir Buluşma”, Ali Tacar “Şiir Çantasında Boşluğu Tutan A”, Rukiye Gülbay “Kervansaray”, Zekiye Demir “Döne Devrile” şiirleri ile bölüme katkıda bulunuyor.

Derginin “Düşünce” kısmında Ali Işık “Yazar İki Yarım Arasında”, Hilmi Uçan “Sükûtla Söz Söylemek / Tolstoy ve Gandhi’nin Sessiz Direnişleri”, Hüseyin Hakan “Diğer Prenslerin Aksine”, Seyfullah Akkuzu “Derin İletişimsizlik”, Burcu Uzun “Hipertektslerinin Işığında Turgut Uyar’ın ‘Geyikli Gecesi’” başlıklı metinleri yer alıyor.

Ali Tacar’ın tercümesiyle Marian Brehmer’in “Fransız Filozof Henry Corbin”, Gülsüm Esen tercümesiyle de Philip Goff’un “Evren Bilinçli Bir Zihin midir?” yazısı bu sayıdaki çeviri metinlerden.

Kenan Yusuf Taşkın “Asyalının İman Dolu Kafası Ne İşe Yarar?” ile modernleşme sürecinde toplumların kimi tutumları üzerine metnini açımlıyor.

Ahmet Furkan Balta’nın “Zarif Olmak Mümkün mü?” başlıklı yazısı Cahit Zarifoğlu’nun şiirlerini belli bağlamlarda ve belli imgeler etrafında irdeleyen bir makale olarak sayıda yer alıyor.

İsmail Demirel “Karanlıkta Kalmış Bir Yıldız” başlığıyla Filibeli Ahmed Hilmi’nin dünyasını markaja alıyor.

Elif Can insan-mekân ilişkisini “Mekânın Kalbi” yazısında irdeliyor.

Burcu Yıldız “Daha Yolumuz Var- Avrupa Notları ll” de seyahat notlarını günlük formunda okura sunuyor.

Belkıs Kılıç ve Bayram Zıvalı Ödön Von Horvath’a dair bir biyografi metnini çeviriyor.

“Yakın Okumalar” bölümünde Zeynep Sayman Uzakların Kokusu üzerine Mehmet Kahraman’ın,

Yasemin Onat Nihayetinde Dönülen Yerler üzerine Abdullah Kasay’ın,

Ayşe Nur Biçer Alaska’da Bir Kayın’la ilgili Kemal S. Sayar’ın,

Gülsüm Sezgin İbrahim ile Kartopu üzerine Selver Yavuz’un sorularını cevaplıyor.

Abdullah İpek Uzakların Kokusu, Zeynep Sayman Yağmurdan, Nilay Erik Beni Ödürmeli Dövmeli Değil öykü kitapları üzerine yazdıkları inceleme metniyle yer alıyor.

Sümeyye Çiftçi’nin Büyük Balık, Selver Yavuz’un Mandalina Bahçesi filmlerine dair okumalarıyla derginin 70. sayısı nihayete eriyor.

YORUM

WORDPRESS: 0