Merve Yurtsever | Toplumsal Değişmenin Yüzleri: Yıldırım Türk’ün “Kapıdaki Yüzler”i

ANA SAYFAKitaplık

Merve Yurtsever | Toplumsal Değişmenin Yüzleri: Yıldırım Türk’ün “Kapıdaki Yüzler”i

Merve Yurtsever, Toplumsal Değişmenin Yüzleri: Yıldırım Türk’ün “Kapıdaki Yüzler”i başlıklı yazısıyla edebiyatdaima.com'da.

ZEYNEP EŞİN’İN KALEMİNDEN “ÖYKÜ YAZMANIN İNCELİKLERİ” ÇIKTI
On Bir Öykücünün Ortak Emeği: “Var mıydık?”
Orhan Koçak’ın Virgül Dergisindeki Yazıları Kitaplaştı

Toplumsal Değişmenin Yüzleri: Yıldırım Türk’ün “Kapıdaki Yüzler”i

Merve Yurtsever

Genellikle yavaş bir ritimde değişme öncelikle din ve aile kurumlarıyla başlar. Zamanla yaygınlaşır ve toplumda çoğunluğu etkisi altına alır. Gelişimin yolu değişimden geçiyor anlayışı belli bir kesimce hâkim olansa da esasen kıymetli olan değişimin toplumsal değerleri yitirmeden gelişime katkı sunmasıdır. Günümüzde toplumsal yapı değişiminin, ne yazık ki birçok değer yargılarını da yok sayma yolunda ilerlediğini görüyoruz. Yıldırım Türk’ de bunları dert eden bir yazar ve dertlerini öyküleriyle dile getirmiş, Kapıdaki Yüzler kitabında.

Kitap konu ve kurguları ile insani meseleleri, toplumumuzu ele alıyor. İnsanın yaşam resmindeki belirsiz bir noktayı belli etmek için yazılmış sanki. Silikleşen değerleri göz önüne koyarak farkındalık oluşturmak istemiş diyebilirim. Üstelik bunu tek bir bakış açısıyla değil, tüm yönleriyle ele alarak yazarın farkını ortaya koyduğunu da görüyoruz.

Tertemiz, duru bir dili var Kapıdaki Yüzler kitabının. Yalın dilin verdiği samimiyet hikâyelerin insana akışını kolaylaştırıyor. Bazı kitapları okuyup bitirince betimlemelerle dolu, süslü cümlelerini severiz. Okurken oldukça etkilendiğimiz kitap geçen zamana yenilir ve o çok beğendiğimiz cümleler hafızamızda yer tutmaz. Kitabın ismi vardır okurda, bir de güzel kitaptı dediği. Ancak gerisi koca bir muamma. Tüm bunların aksiyle var olmuş bir eser Kapıdaki Yüzler kitabı. Sade diliyle okuru tamamen olaya – duruma odaklıyor. Bu da kitabın içindeki hikâyelerin akıllarda kalır olmasını sağlıyor.

Yıldırım Türk, öyküleriyle genel olarak empati duygusuna sürüklüyor okuru. Düzen eleştirileri hafif bir üslupla etkili kılınmış yazarın kaleminden. İçlerde biriken, çoğu insanın huzursuz ve sessiz gözlemleri ince ince dökülüyor kelimelerden. Öylesine içten, öylesine bizden…

İnsanın insanla anlam bulduğu gibi, eşyanın da insanla anlam bulduğunu düşündürmek istediğini görüyoruz yazarın. Öykülerinde bir eşyalar, bir insan dile gelmiş. Bir nevi eşyayla insanın ruhunu yansıtmış. Yüklenen anlamlar şüphesiz insani duygular ve okurunu bu yolla hassas bir ruha davet etmiş yazar. Hoyratça harcanan, maddeden ibaret hayatlara, ruh ve his yüklemesi ihtiyacını doğurmak istemiş kalemiyle Yıldırım Türk.

Kapıdaki Yüzler kitabında, bir ana değil bir ömre yayılmış hikâyeleri okuyoruz. Bir ömre dert olan, dert olması gereken konular işlenmiş. Kayıplarla, zamanın yok ettikleriyle, zamanın adımlarında kaybolanlarla bezenmiş öyküler. Toplumsal çerçevede, sosyolojik meselelerin resmini çizmiş. Basit imgelerin yoğun duygularını en belirgin haliyle hissettirmiş. Hikâyelerin çoğunda öğretmen karakterlerin var oluşu da dikkat çekici bir unsur. Yıldırım Türk’ün öğretmen kimliğinin kendi idealist bakışını yansıttığını düşündürüyor okura. Göz önünde olanın değil, gözden yitenin tasaları sarılmış kelimelere.

Ayrıca, sen dilinin başarılı kullanımının da okuru kitaba bağladığını belirtmek isterim. Eserin tamamına hâkim sade üslubu ne kadar derin olsa da hikâyelerin dinlendiren bir yanı olduğunu da söylemeliyim. Bir dost sohbeti edasında hem dertlenip hem dinlenebiliyor okuyucu. İnsana dair, yaşama dair, çok şey söyleyen Kapıdaki Yüzler kitabının okurunun bol olmasını diliyorum. Kaleminiz daim olsun Yıldırım Türk.

Yıldırım Türk
Kapıdaki Yüzler
Ötüken Neşriyat
123 Sayfa

Yıldırım Türk Kimdir?

Yıldırım Türk, 22 Haziran 1975 tarihinde Sivas’ın Suşehri ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini bu ilçede tamamladı. 1999’da Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Ardından aynı şehirde öğretmenliğe başladı. Buradaki yerel gazetelerde şehir, kültür, eğitim üzerine denemeler ve Türk kültürünün abide şahsiyetlerini tanıtıcı portre yazıları kaleme aldı. Evli ve iki çocuk babası olan Türk, hâlen Kırıkkale’de Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak görev yapmaktadır.

Hikâyeleri Heceöykü, Türk Edebiyatı, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim, Yedi İklim ve Mavi Yeşil dergilerinde yayımlandı.

İlk hikâye kitabı Ayrı Düşmüş Zamanlar 2012 yılında Ötüken Neşriyattan çıktı.

YORUM

WORDPRESS: 0