ANA SAYFAKitaplık

Muhammed Şener | Kitaplarla Söyleşen Yazar: Oğuzhan Saygılı

Muhammed Şener, Oğuzhan Saygılı'nın Post Yayınlarından çıkan Kitaplarla Söyleşi adlı kitabına dair yazdı

Nesrin Çoruh | Şairin Romanı Okumaları – 5
Yunus Çinçin | Meskeni Dağlar Olan Şair: Sabahattin Ali
Yunus Çinçin | Bir Yol Romanı: Fikrimin İnce Gülü

Muhammed Şener | Kitaplarla Söyleşen Yazar: Oğuzhan Saygılı

[sharethis-inline-buttons]

“Okunacak ne çok kitap, alınacak ne çok yol var” der bir dostum. Bu söyleme hak vermemek elde değil. Ömür yetiremez insanoğlu ama ömrünü kitaplarla haşır neşir geçiren biri için hayata paha biçilemez elbette. Kendisiyle tanışmaktan gurur duyduğum yazarlardan biri olan Oğuzhan Saygılı, ilkini 2017 yılında yayımladığı “Kitaplarla Söyleşi”nin ikinci kitabını bu yılın başında biz okurlarla buluşturdu.

Oğuzhan Saygışı’nın yeni kitabı Post Yayınevi tarafından araştırma-inceleme kategorisi altında okuyucularla buluştu. Toplamda otuz iç farklı kitabın değerlendirmesinin yapıldığı kitap 220 sayfadan ve dört ana bölümden oluşmaktadır. Sonunda Oğuzhan Saygılı’yla yapılan bir söyleşinin de bulunduğu bu çalışmada genellikle anı, biyografi, günlük türünde yazılan eserlere yer verilmektedir. Özellikle bu kitap, okumak istediği kitap hakkında bilgi sahibi olmak isteyen okuyucular için başucu niteliğinde bir kitaptır denebilir.

Saygılı, kitabın ilk bölümünde (On Yıllık Savaş Devri 1912-1922) on farklı eserin değerlendirmesini yapmaktadır. Bu bölümde Yusuf Akçura’nın “Suriye ve Filistin Mektupları” isimli kitabın tanıtımı oldukça dikkat çekicidir. Ayrıca Saygılı, bu kitap hakkında değerlendirmesinin sonunda “Biz her kitaba kefil olmayız. Bu kitaba kefiliz.” diyerek kitabın ne kadar da okunmaya ve değerlendirmeye layık olduğunu da gözler önüne sermektedir. Oğuzhan Saygılı, Akçura’nın eserinin incelemesinde “1913 yılı itibariyle Osmanlı Devleti’nin bölgede nüfuzu bitmiştir. Pamuk ipliğiyle bağlı olduğu coğrafyaya artık hükmetmesinin imkânı yoktur. Bu toprakların Osmanlı’nın elinden çıkması birkaç yıl sürer sürmez” alıntısına yer vererek en can alıcı noktaları vurgulamıştır.

Kitabın ikinci bölümünde (İmparatorluktan Cumhuriyete) ise sekiz farklı eserin değerlendirmesi yapılmıştır. Bu bölümde daha çok hatıralara yer verilmiştir. Özellikle “Osmanlı Hanedanının Sürgün Öyküsü: Son Osmanlılar” kitabının içeriği ve yazarın değerlendirmesi sonucunda yakın tarihe ilgisi olan okurları kitapa cezbetmektedir. Özellikle Abdülhamid’in dördüncü Kadın Efendisi olan anneannesi Müşfika Kadın Efendi’nin, hanedanın Türkiye’den çıkarılmadan birkaç gün önce Ankara’ya giderek Mustafa Kemal ile görüşmesi ve yine kadın efendinin aktardığına göre Abdülhamid’in tahttan indirilip Selanik’e gönderildiğinde, Alâeddin Köşkü’nde Mustafa Kemal’i kabul etmiş olması gibi önemli ve bir o kadar da ilgi çekici bilgiler yazarımızın değerlendirme süzgecinden geçmiştir.

Üçüncü bölümde (Söz Sanatçıların)  toplamda on beş kitabın tahlili ve tanıtımı yapılmıştır. Arif Nihat Asya, Yahya Kemal, Cengiz Aytmatov, Kemalettin Tuğcu, Neşet Ertaş ve Ara Güler gibi birbirinden değerli sanatçıların gerek hayatlarını konu alan biyografi kitaplarını gerekse kendilerinin kaleme aldığı hatıra türü yazıları değerlendirerek okurların bu şahsiyetler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktadır.

Son bölümde yazarla Elif Yavaş’ın gerçekleştirdiği bir söyleşi yer almaktadır. Özellikle Oğuzhan Saygılı’yı ve projelerini yakından tanımak ve bilgi sahibi olmak adına bu tarz bir söyleşiye kitapta yer verilmesi çok isabetli bir karar olmuştur. Söyleşide Oğuzhan Saygılı özgeçmişinden, yürütmekte olduğu projede kendini nasıl hissettiğinden, projenin bir başka ayağı olana “Okuduklarımızı Anlatıyoruz” etkinliğinin atmosferinden, genç kuşaklara takip etmekte ve katılım sağlamakta fayda gördüğü kurumların tavsiyelerden, eşinin projeye bakış açısından, ilk defa ne zaman kitaplarla tanıştığından, toplamda ne kadar kitaba ve okuyucuya ulaştığından bahsedilmektedir. Bu söyleşi Oğuzhan Saygılı’nın nasıl bir kitap aşığı olduğunu, projelerinin nasıl ülke çapında yayıldığını çok net bir şekilde bizlerin gözü önüne seriyor.

Oğuzhan Saygılı’nın kitaplar hakkında değerlendirmeleri, okuyucu sıkmadan ve yersiz ayrıntılara girmekten kaçınarak okurlara fikir vermeyi amaçlıyor. Belki de bundandır ki eserin ilk baskısı kısa sürede tükendi ve yayınevi ikinci baskıyı piyasaya sürdü. Okunacak kitaplar listesine mutlaka eklenmesi gereken bu kitap, daha çok insana ulaşırsa muhtemeldir ki okuma seferberliği yeni bir boyut kazanacaktır.

Oğuzhan Saygılı, Kitaplarla Söyleşi, Post Yayın, 2018.

[sharethis-inline-buttons]

YORUM

WORDPRESS: 0