ANA SAYFAKitaplık

Yunus Çinçin | Şiirin İlk Atlası’nda Şiire ve Şaire Dair Keşifler

Yunus Çinçin "Şiirin İlk Atlası'nda Şiire ve Şaire Dair Keşifler" adlı yazısında Metin Altıok'un "Şiirin İlk Atlası" adlı kitabını inceliyor.

Yunus Çinçin | Dücane Cündioğlu’nun Motto’su
Yunus Çinçin | Ferit Edgü’den Bir Dil Şöleni: İşte Deniz, Maria
Yunus Çinçin | “Nazım Hikmet’le 3,5 Yıl”a Dair Yazdı

Yunus Çinçin | Şiirin İlk Atlası’nda Şiire ve Şaire Dair Keşifler

[sharethis-inline-buttons]

“Şunu hemen belirteyim ki birey açısından, insanın kendine yabancılaşmasının en etkin panzehiri, elden geldiğince üretken olmanın yanı sıra ‘okumak’ tır. Aslına bakarsanız okumak da bir çeşit duygu ve düşünce üretimidir.”
                                                                                                                                                                                                                                                                                 Metin Altıok

Pek çoğumuz Metin Altıok’u şair olarak tanırız. Metin Altıok’un yazıları, oyunları ve şiirlerinin derlendiği bu kitabını okuyana kadar şairin gazete ve dergilerde yazdığı yazılarından ve tiyatro oyunlarından haberdar değildim. Metin Altıok şair olarak tanınsa da aynı zamanda bir ressam ve felsefe öğretmeni.

Kitabın bölümlerini okurken albatros kuşu aklıma geldi. Albatrosların çok çirkin yürüyüşleri vardır ve yerdeyken havadaki kadar heybetli görünmezler. Uçarken kocaman kanatlarıyla kendine hayran bırakırlar izleyenleri. Metin Altıok, şiire ve şaire ilişkin duygu ve düşüncelerini anlatırken konusuna hâkim bir şair olarak çok özgün örneklerle ve akıcı bir üslupla ifade ediyor düşüncelerini ama aynı başarıyı ne yazık ki gazete ve dergi yazılarında gösteremiyor. Ya da ben öyle düşündüm. Kuşkusuz gazete ve dergi yazıları da şairin yaşadığı dönemin güncel konularına ilişkin yetkin ve duyarlılıkla kaleme alınmış yazılar ama belirttiğim gibi şiir ve şaire ilişkin yazmış olduğu yazıları kadar keyif alamadım bu yazılardan.

Kitabın ön sözünde şair-yazar Metin Altıok okuyucuya, “Sevgili okurum; bu kitapta yer alan yazılar benim otuz yıllık şiir serüvenimde şiirle kurduğum doğrudan ilişkiye dayanmaktadır. Yani bu yazıların kaynağı doğrudan doğruya şiirdir. Öne sürdüğüm görüşler şiirden çıkarılmıştır…” diyerek ve şiire ilişkin açıklamasına devam ederek kitabı yazmaktaki amacına, kitapta yazılanların nasıl değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin bazı uyarılarda bulunup okuyucuya bir nevi okuma kılavuzu sunuyor.

“Şiir Ve…” başlıklı bölümde bulunan yazılarında şair, şiirin çeşitli boyutlarını irdeleyen on beş harika yazıya yer veriyor. Okuduğum bu yazılarla Metin Altıok’un şiiri sadece pratik anlamda değil teorik anlamda da çok iyi bildiğini, şiirle ilgili bu yazıları keyifle ve bir solukta okuyunca anladım. Kitabın “Şair Ve…” başlıklı bölümünde ise Metin Altıok şairlerin çeşitli konular karşısındaki duyarlılıklarını irdeleyen yazılara yer veriyor. Bu yazılarında da oldukça yetkin şair Metin Altıok.

“Dergilerde, Gazetelerde Kalanlar” bölümünde dönemin pek çok güncel konusuna ilişkin gazete ve dergi yazılarına yer verilmiş. Bu bölümde şiir ve şairler konusunda yazdığı yazılar kadar olmasa da yine de güzel ve okunası yazılar kitabın bu bölümündeki gazete ve dergi yazıları. “Oyunlar” bölümünde, şair-yazar Metin Altıok’un bir perdelik üç oyununa yer veriliyor. Bu oyunlar bireylerin kendi dünyalarından yola çıkarak toplumla ve insanlarla ilişkilerini felsefi sorgulamalarla irdeliyor. Bu durumda yazarımızın felsefe okumuş olması da etkili kuşkusuz.

Son bölümde şairin, “Bir Acıya Kiracı ” adlı toplu şiirler kitabına girmemiş ,”Evrim” ve “Türk Dili” dergilerinde yayımlanmış dört şiirine yer veriliyor. Bu dört şiir de şairin diğer şiirleri gibi felsefe yüklü derinlikli şiirler. 

Metin Altıok’un yazılarından, tiyatro oyunlarından ve şiirlerinden oluşan bu kitabı sizlerin de keyifle okuyacağınızı düşünüyor ve bu vesileyle değerli şairimizi bir kere daha saygıyla ve sevgiyle anıyorum.

[sharethis-inline-buttons]

YORUM

WORDPRESS: 0