İsmail Kılınç | Yıla Damga Vuran Bir Kültür Elçiliği: Ihlamur Kitap

ANA SAYFAKitaplık

İsmail Kılınç | Yıla Damga Vuran Bir Kültür Elçiliği: Ihlamur Kitap

İsmail Kılınç "Yıla Damga Vuran Bir Kültür Elçiliği: Ihlamur Kitap" adlı yazısında Ihlamur Kitap'ın yayımladığı birbirinden değerli kaynak eserlere değiniyor.

RUHUN AĞRISI VE AĞIRLIKLARI: “BÜTÜN AĞIRLIKLARIM”
Nesrin Çoruh | Arada Kalmış Tebessüm’ün Abukist Ressamı Feda Alaca Üzerine
Yunus Çinçin | Şükrü Erbaş’ın İki Şiir Kitabına Dair

İsmail Kılınç | Yıla Damga Vuran Bir Kültür Elçiliği: Ihlamur Kitap

Çok yazdık, çok söyledik Yahyâ Kemal’den devşire devşire “Kökü mâzide olan âtiyiz.” diye. Belki biraz tekrara düştük bu söylemle ama sözün manasından da adımız gibi emindik. Okumanın ve yazmanın kanala-sanala indirgendiği bir çağda sayfalardan medet ummak beraberinde “eski kafalı” yaftasına muhatap olmamıza sebep oldu. Kim ne derse desin “Kitapların şarjı bitmez.” diyenlerdeniz ve hep de bu anlayışta olacağız. Hamaset dolu bir giriş yapsak da bu yazının kahramanı bir yayınevi. Kahramanı nerde arıyoruz, hangi kıstaslar var ya da kahramanlık kavramını nasıl açıklayacağız, bu konulara çok girmeyelim. “İlk emir”e sevdalananlar bilir ki kahramanlık geleceğe “hoş bir sadâ” bırakmakla mümkündür.

YUNUS EMRE

Yirmi birinci yüzyıl, postmodern dünya, kültürel çoraklık, bireyselleşme, z kuşağı vb. şikâyetlenmeleri defalarca duyduk/duyuyoruz. Ancak bugün bardağın dolu tarafına bakacağız. Tıraş bıçaklarının bile “kusursuz”, “mükemmel”, “yaratıcı” gibi sıfatlarla övüldüğü reklam filmlerine bakınca bir yayınevinin reklamını yapmak ne işimize yarayacak bilmiyoruz. Zaten derdimiz de reklam değil; Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek… Sözü Ihlamur Kitap’a getirelim. Son günlerde ciddi çalışmalarla başımızı döndüren Ihlamur Kitap, ciddi bir övgü hak ediyor. Anma ve Armağan Kitaplar Dizisi’nde seriye üçüncü kitabı ekleyen ve okuyucuyla buluşturan bu yayınevi; evlâdiyelik eserler yayınlıyor. “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” münasebetiyle iki ciltlik Yunus Emre kitabı, bu yılın hakkını veren en önemli eserlerden birisi… Ülkemizde Yunus Emre denilince çok farklı değerlendirmelerle karşılaşırız. Yunus’u basit bir “hümanizm” anlayışıyla kısıtlayanlardan tutun da Türk tasavvuf düşüncesini sadece Yunus’tan ibaret görenlere kadar nice farklı görüş, Yunus’u tanımak isteyenlerde bilgi karmaşasına yol açar. Bu anlamda yetkin isimlerin yer aldığı kolektif bir Yunus kitabı, her daim ihtiyaç duyulan bir çalışma olmuştur. Bu boşluğun farkında olan Ihlamur Kitap, yetkin isimlerin yer aldığı, iki ciltlik “Yunus Emre” kitabıyla sene başından itibaren raflarda yerini aldı. Kolektif bir çalışmanın Yunus’u farklı yönlerden tanımak açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz. Farklı yönler demişken konu başlıklarını da burada sıralayabiliriz: “Hayatı ve Şahsiyeti”, “Düşünce Dünyası”, “Eserleri”, “Yunus Emre ve Dil”, “Edebiyatımıza Yansımaları”, “Etkilediği-Etkilendiği Şahsiyetler”, “Müzik-Sinema-Tiyatro”, “Yunus Emre ve Eğitim”. Tüm bu başlıklardan da anlaşılacağı üzere okuru, oldukça kapsamlı bir çalışma bekliyor. Çalışmanın yazar kadrosu ise oldukça zengin. Halk edebiyatından iletişime, ilahiyattan felsefeye kadar birçok disiplinden akademisyen ve uzman Yunus Emre’ye dair değerlendirmeleriyle esere renk katıyor. Kitabın takdimi, Prof. Dr. Öcal Oğuz tarafından yapılıyor. Ali Duymaz, Atabey Kılıç, Ayşe İlker, Fahri Tuna, Naci Yengin, Alim Yıldız, Şahin Filiz, Ümran Deveci, Xuraman Hümmatova, Ziya Avşar, Namık Açıkgöz, Sadık Yalsızuçanlar, Abdullah Uluçay, Yavuz Bayram gibi nice akademisyen ve yazarın çalışmaya katkı sunduğunu görüyoruz. Kitabın danışma kurulunda ise Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr. Atabey Kılıç, Prof. Dr. H. Ömer Özden, Prof. Dr. Bilal Kemikli, Prof. Dr. Ali Duymaz ve M. Efdal Emre yer alıyor.

MALAZGİRT ZAFERİ VE SULTAN ALP ARSLAN

Ihlamur Kitap, serinin dördüncü kitabında muzaffer komutan Alparslan ve Malazgirt Zaferi’ni konu ediniyor. “950. Yılında Malazgirt Zaferi ve Sultan Alp Arslan” adını alan eserin yine birçok disiplinle derinlemesine incelendiğini söyleyebiliriz. Tarih başta olmak üzere edebiyat, felsefe, din ve sanat tarihi gibi birçok alandan akademisyen ve yazarlar; yaşadığımız toprakları “vatan” yapan ruhu yeni nesillere aktarma çabalarıyla selamlıyorlar. Kitabın Danışma Kurulu Prof. Dr. Cihan Piyadeoğlu, Prof. Dr. Mithat Durmuş, Prof. Dr. H. Ömer Özden, Prof. Dr. Celil Aslan’dan oluşuyor. Takdim yazısı Prof. Dr. Cihan Piyadeoğlu tarafından yapılırken yazar kadrosunda Haluk Dursun, Cihan Piyadeoğlu, Erkan Göksu, Aydın Usta, Zeynep Kerman, İsmail Bilgin, Nurullah Çetin, Fatih Sakallı, Hatem Türk, Gıyasettin Aytaş, Mehmet Büyükafşar, Enver Demirpolat, Mustafa Hakkı Ertan, Kazım Tekiner, Abdullah Uluçay, Yaşar Erdemir, Ahmet Yavuzyılmaz, Alper Altın gibi alanında uzman birçok isim bulunuyor. Zeynep Kerman’ın şu tespiti, Malazgirt Zaferi’nin ne kadar önemli olduğunu kanıtlar niteliktedir: “Anadolu’da vücuda gelen Türk medeniyeti, hiç şüphesiz, Türk tarihinin en parlak ve olgun devirlerinden biridir. Türk tarihçileri, fikir adamları ve edebiyatçıları, 1071 Malazgirt savaşını yeni bir devrin başlangıcı olarak kabul ederler.” (s.128-129). Eserin hem Anadolu’yu bize kadim yurt yapan Alp Arslan’a; hem de düşman işgaline izin vermeyen Mustafa Kemal Atatürk’e ithaf edildiğini belirtelim.

Anma ve Armağan Kitaplar Dizisi’nin beşincisi ise Ahi Evran’dır. Meslek birliği ve esnaf teşkilâtı olarak kabul gören Ahiliğin kurucusu olarak kabul edilen Ahi Evran doğumunun 850. yılında UNESCO tarafından anılması gereken önemli isimlerden görülmüştür. “2021 Ahi Evran Yılı”nın uluslararası arenada kabul görmesi, Ahiliğin ve Ahi Evran’ın ilkelerinin evrenselliğine işaret eder niteliktedir. Bu kapsamda Ihlamur Kitap tarafından hazırlanan Ahi Evran kitabı, evrensel ahlâk ilkeleri açısından benimsenmiş bir şahsiyetin ve anlayışın ulusal taşıyıcılığını amaçlamıştır. Kitabın danışma kurulunda Prof. Dr. Atabey Kılıç, Prof. Dr. Filiz Kılıç, Prof .Dr. Filiz Kılıç, Prof. Dr. Mustafa Sever bulunuyor. Takdim, Prof. Dr. Öcal Oğuz tarafından yapılırken yazar kadrosunda Ahat Üstüner, Alper Günaydın, Atabey Kılıç, Ayşe Nur Sır Dündar, Deniz Balcı, Mustafa Sever, Namık Açıkgöz gibi nice ehil kalemin yer aldığını görüyoruz. Kitapta ahilik kültürü, bu kültürle kaleme alınan eserler, ahiliğin kuruluş felsefesi, Anadolu İslamlaşmasında Ahiliğin rolü, Ahilik ve kadın gibi aydınlatıcı nitelikte birçok yazı bulunmaktadır.

HACI BEKTAŞ-I VELİ

Karmaşanın, ayrımcılığın, ırkçılığın revaçta olduğu çarpık bir çağdan geçerken “Dili, dini, rengi ne olursa olsun iyiler iyidir.” özdeyişini gönüllere hâkim kılan bir Hacı Bektaş-ı Velî daha gelir mi bilinmez. Ancak ona dair Hacı Bektâş-ı Velî kitabı, serinin altıncı kitabını oluşturuyor. Danışma Kurulu Prof Dr. Atabey Kılıç, Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, Prof. Dr. Hayrettin İvgin ve Prof. Dr. İsmail Aydoğan’dan meydana gelen eserde takdim yazısı, yine Prof. Dr. Öcal Oğuz tarafından yapılmış. Ahmet Günşen, Ali Yakıcı, Erdem Özdemir, Eyüp Barlak, Gamze Akbaş Arslanoğlu, Harun Yıldız, Osman Bilen, Özlem Ercan gibi nice isim, yazılarıyla eseri zenginleştirmişler. Ihlamur Kitap’ın bu eseri bu yıl içerisinde kaybettiğimiz büyük Türk yazar Emine Işınsu’ya ithaf ettiğini ekleyelim. Menâkıpnâme ve Velayetnâme, Alevî-Bektaşî kültürü, nefesler ve Türk müziğine katkıları, günümüz insanına çıkarılacak mesajlar, gelenek ve türevleri, tekkeler, sinemaya olan yansımalar kitabın içeriğini oluşturuyor.

Takdimi Prof. Dr. Orhan Söylemez’in yaptığı Danışma Kurulu’nda ise Prof. Dr. Cüneyt Akın, Prof. Dr. Mehmet Temizkan, Prof. Dr. Muvaffak Duranlı, Prof Dr. Ekrem Ayan ve Doç. Dr. Erol Sakallı’nın bulunduğu Türk Dünyası Edebiyatı, kültürümüze Ihlamur Kitap emeğiyle armağan edilen yedinci kitap. Alimcan İnayet, Âdem Öger, Boray İdem, Cemile Arslan, Dursun Ünüvar, Erhan Solmaz, Emine Temel Alemdar, Gulzade Stanaliyeva, Mesut Kaplan, Orhan Baldane, Sunay Deniz, Uldıza Adıgozalova gibi birçok uzmanın kaleminden müteşekkil eserde daha çok Sovyetler’in dağılmasıyla bağımsızlığa kavuşan Türk yurtları ve onların modern edebiyatları konu ediliyor. Molla Bilal, Berdinazar Hudaynazarov, Cengiz Aytmatov, Remi Garipov, Galina Grigoryevna, Şehriyar, Abdulfettah Rauf, Mehmed İsmayıl gibi nice değerin kitapta yer aldığını belirtelim. Ayrıca Uygur, Kıbrıs, Kerkük ve Özbek coğrafyalarında yaşayan edebiyatımıza dair analizler; coğrafî veya ekonomik olarak esaret altındaki yurtlarımızın Türkçeye sarılıp edebiyat üretme çabaları Türk Dünyası Edebiyatı kitabında yer alan önemli ayrıntılar.

TÜRK DÜNYASI EDEBİYATI

Bir gerçek var: Hepimiz bu dünyadan gideceğiz. Adımız yaptığımız işlerle anılsın yeter. Bunca eserin vücut bulması, okurla buluşması ciddi bir emek gerektiriyor. Eserleri yayına hazırlayan Hakan Sarı ve Yusuf Koşar, kuru bir teşekkürle geçiştirilmeyecek işler çıkardılar. Pek tabiî bu yazımız onlara teşekkür niteliğindedir. Alanında isim yapmış bunca akademisyen ve yazarı kolektif kitaplarda buluşturmak, bu kitapların mizanpajını yapmak, uykusuz geçen nice geceyi işaret ediyor. Onların kelimenin tam anlamıyla birer “kültür elçisi” olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Burnundan kıl aldırmayan, “Küçük dağları ben yarattım.” diyen birçok yazar, yayınevi ve editöre bakarak hem Hakan Sarı’nın hem de Yusuf Koşar’ın tevâzuyu elden bırakmadıklarını da özellikle eklemiş olalım. Kazdıkça başka bir hazineyle karşılaştığımız Türk kültürüne yapılan her hizmet bizim için değerlidir. Çalışmaya emek veren hocalarımıza, yazarlarımıza, sanat erbabına ve nihayetinde Ihlamur Kitap ekibine binlerce teşekkür ediyoruz. Niyet hayır, akıbet de hayrola…

Nice eserlere…

YORUM

WORDPRESS: 0